Cristalizarea mierii de albine

Posted on

Doar mierea naturala cristalizeaza, mierea falsificata obtinuta din zahar si indulcitori nu cristalizeaza niciodata, prin aceasta caracteristica , cristalizarea, se poate diferentia cu precizie o miere naturala de cea falsificata.

Cristalizarea mierii de albine este un proces firesc si natural, este un proces biologic care nu modifica proprietatile nutritive si medicinale ale mierii. Continutul ridicat de glucoza, mai mic de apa si o temperatura scazuta sub 13-14 grade C favorizeaza cristalizarea mierii in prezenta unor germeni de cristalizare care constituie amorsa fenomenului. Acest fenomen se poate instala imediat dupa extragere sau mult mai tarziu.

Mierea de salcam avand continut mai mare de fructoza si mai mic de glucoza cristaliseaza mai greu (dupa max un an) cristalele sunt fine si lipicioase, dar de regula o gasim in stare fluida.


2 thoughts on “Cristalizarea mierii de albine

  1. Este stiut ca orce sort de miere mai devreme sau mai tarziu ca cristaliza.
    Factorii decisivi (pentru mierea naturala)sunt tempetatura si continutul de glucoza.Cu cat are continut mai mare de glucoza cu atat cristalizeaza mai repede.Aici trebuie amintit ca mierea de salcam avand continut mai mare de fructoza si mai mic de glucoza cristaliseaza mai greu (dupa max un an).Miere cristalizata de salcam este cu cristale foarte fine putin albicioasa si foarte untoasa neintarinduse niciodata.Spun asta ca de 10 ani de cand sunt apicultor in fiecare an am pastrat o mica cantitate sa vedem cum se comporta (si ca amintire in acelasi timp.)
    Mierea de rapita are de asemeni cristale fine dar se intareste pietroi urmeaza cea poliflora si floarea soarelui cu cristale mai mari (a zaharului)iar cea de tei cu cristale mari apropiate cu bobul de grau in unii ani.Despre mierea de mana si de padure nu am cunostinte.

Leave a Reply to DinStup Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *