Rolul produselor apicole in afectiunile sistemului nervos

Posted on

            Produsele apicole sunt folosite in tratarea bolilor neuropsihice (afectiuni ale sistemului nervos), indiferent de sursa acestora, consumate frecvent si in stare naturala creaza un echilibru general in organism sustinand toate functiile sistemului nervos.

Fiecare produs apicol luat individual joaca un rol important in sustinerea sanatatii organismului uman, pentru a intelege mai bine rolul fiecarui produs apicol in apararea sistemului nervos va prezint mai in detaliu fiecare produs in parte:

           Mierea de albine este un nutritiv excelent pentru sistemul nervos si ofera enegia necesara pentru buna functionare a celulelor nervoase. Mierea asociata cu lecitina din polen si pastura contribuie la intensificarea functiilor cerebrale.

           Pastura si polenul sunt benefice in bolile neuropsihice de etiologie toxica si alcoolica. Lecitina din polen si pastura sintetizeaza acetilcolina si au in componenta inozitol; ele imbunatatesc memoria in boala Alzheimer.

           Laptisorul de matca are efecte vitalizante, imbunatateste tonusul psihic si mintal, este un neurotransmitator puternic, contine factori colinergici (colina, acetilcolina).

           Veninul de albine are o influenta foarte benefica asupra bolilor sistemului nervos datorita compozitiei lui bogate in neurotransmitatori, pepide avand efecte anestezice, antiinflamatoare si antipiretice. Veninul de albine protejeaza membranele celulare nervoase, datorita melitinei, dopamine etc.

           Propolisul are proprietati anestezice, antiinflamatoare si antiinfectioase. Propolisul are o activitate analgezica si anestezica de trei ori mai mare decat cocaina si de cinci ori mai mare decat procaina, are si actiuni asupra transmiterii influxului nervos si actiuni vasodilatoare asupra vaselor creierului.

In general produsele apicole sunt bogate in aminoacizi care joaca un rol important ca neurotransmitatori. Sunt bogate in toate vitaminele, mai ales cele din grupul B si E, care joaca un rol important in prevenirea degradarilor functiilor cognitive; dupa cum se stie orice deficit la nivelul celulelor nervoase deja instalat este imposibil de recuperat ( indicat ar fi sa consumati produse apicole zilnic pentru a preveni toate aceste probleme majore cu care se confrunta multe persoane).


Depozitarea si pastrarea veninului de albine

Posted on

Ambalarea veninului de albine se face in recipiente cu dop rodat la culoare; la o temperatura joasa (sub 0 grade) isi pastreaza valabilitatea terapeutica un timp indelungat, iar la temperatura caremerei se pastreaza in forma cristalizata mai multi ani, conservandu-si calitatile terapeutice, dar ferit de umezeala si de lumina soarelui.

Se tine ferit de bacterii si fermenti alimentari, care distrug veninul de albine. Veninul de albine brut se mai poate pastra in combinatie cu miere de albine.

O sticla de un litru contine aproximativ 250 g venin de albine.

Nota: deoarece veninul de albine este foarte toxic, se vor lua masuri severe de protectie a muncii (masca, manunsi) pentru ca irita mucoasele, se va evita ducerea mainii la ochi, gura si nas.


Propolisul, cel mai puternic antibiotic natural

Posted on

Propolis natural

 

Propolisul este cel mai complex antibiotic natural !

Din punct de vedere biologic, propolisul este un produs apicol foarte pretios, face parte din aceeasi categorie cu mierea si polenul. Este prelucrat de albinele lucratoare dupa colectarea unor produse biologice din cel putin 20 de specii de arbori care produc secretii rasinoase, de exemplu din mugurii unor copaci (plop, mesteacan, castan, fag, pin, brad etc.), de pe frunzele tulpinii, ramuri tinere, scoarta coniferelor si a plopilor, a salciilor si a prunilor.

Materiile rasinoase astfel culese sunt amestecate de albine cu secretii salivare care contin enzime, ceara si alti compusi chimici naturali. Aceste secretii rasinoase produse de arbori au rol in apararea de daunatoare (bacterii, fungi, insecte si altele). Asta face ca propolisul sa fie un antibiotic natural de o calitate ridicata !

Propolisul, este folosit cu succes inca din trecut pentru tratarea durerilor in gat (rosu in gat) si pentru dezinfectarea cavitatii bucale avand un puternic efect antibacterian si dezinfectant natural (antibiotic natural).

Pentru adulti este indicata urmatoarea reteta, propolis tinut la macerat in alcool dublu rafinat sau tuica de casa de peste 70 grade agitat timp de 7 zile odata de doua ori/zi si se administreaza 10 picaturi diluat in 50 ml apa de doua ori/zi facandu-se gargara si pe urma se inghide.

 


Beneficiile polenului ca aliment

Posted on

Din punct de vedere nutritiv, polenul recoltat de albine este considerat un “superaliment” foarte benefic pentru corpul uman . Gratie compozitie sale complexe,polenul este un valoros supliment alimentar natural.Polenul este un “izvor” de minerale, este “uzina de enzime”, un “rezervor” de acizi ribo- si dezoxiribonucleici, contine toti aminoacizii esentiali si neesentiali, multe vitamine etc. Prezenta acestor componente in polen, existenta echilibrului intre ele si efectul lor sinergic, il transforma intr-o hrana proteica si un nutriment absolut complex. Polenul mai are niste efecte subtile sau caracteristici legate mai mult de calitatea si originea lui decat de cantitatea acestor componente.

Efectul stimulant al polenului si posibila ameliorare a transformarii alimentelor la nivelul organismului sunt foarte benefice pentru persoanele care sufera de denutritie, subnutritie sau malnutritie, la o dieta neechilibrata sau deficitara. Polenul proaspat contine cantitati mari de Qi. In mod traditional “Qi”-ul reprezinta energia interna sau energia veritabila. Aceasta energie este considerata de catre medicina traditionala chineza ca fiind forta motrica care intretine activitatea vitala a corpului uman.

Polenul reuneste majoritatea elementelor indispensabile vietii. Mai mult, actioneaza in sinergie naturala printr-o miraculoaza sinteza care nu poate fi produsa artificial in laborator. Aceste bogatii transforma polenul intr-un aliment complet si natural, dar si intr-un supliment alimentar inegalabil.