Polenul congelat in stare proaspata

Posted on

Prin uscare, polenul pierde din vitamine, aminoacizi, substante volatile, apa biologica, flora lactica cu activitati antibacteriene etc. Polenul congelat proaspat pastreaza toate aceste substante active, precum si gustul delicios si culorile naturale ale polenului.

Polenul se congeleaza in ziua culegerii sale, apoi se pastreaza intr-un gaz neutru. Polenul congelat proaspat se pastreaza in congelator la temperaturi de -5 pana la -15 Grade C, polenul proaspat poate ramane pana la o saptamana in afara congelatorului si pana la doua saptamani in frigider. Congelarea si decongelarea pot fi repetate fara a-i afecta calitatile datorita continutului scazut de apa (8-10%) si faptului ca nu contine bacterii patogene. Polenul congelat proaspat isi pastreaza calitatile cel putin doi ani.

Mai putem pastra polenul proaspat prin amestecarea lui cu miere in proportie de 40% polen si 60% miere de albine, aceasta combinatie fiind foarte benefica corpului uman deoarece se combina proprietatile polenului cu ale mierii !


Recoltarea polenului adunat de albine de catre apicultor

Posted on

Comertul cu polen a luat amploare in ultimul timp si aduce venituri consistente apicultorilor. Cea mai raspandita metoda de a recolta polenul adunat de albine consta in fixarea in fata urdinisului a unei “capcane” sau unui colector de polen cu gauri avand diametrul de 5 mm, care este prevazut cu un sertar. Cand albinele se intorc de la camp incarcate cu polen pe picioarele posterioare, ca sa intre in stup sunt obligate sa treaca prin gaurile colectorului “capcanei” de polen, ceea ce duce la caderea polenului in sertarul de sub “capcana/colector”, datorita frecarii picioarelor de peretii gaurii colectorului. Colectorul poate fi asezat si pe podeaua interioara sau partea de sus (in acest caz se inchide intrarea de jos).

Apicultorul nu trebuie sa colecteze mai mult de o zecime din cantitatea totala de polen adunat de albine dintr-un sezon. Aceasta zecime inseamna aproximativ 3 kg de polen/familie de albine. Restul de polen trebuie lasat sa fie introdus in stupi de catre albine, pentru hrana lor. Daca se retine mai mult polen, viata normala a familiei de albine poate fi perturbata.

Colector de polen poze :

 

 


Avantajele apiterapiei in raport cu medicamentele de sinteza

Posted on

Un medicament de sinteza cuprinde doar unul dintre principiile active ale unui produs natural, substanta care de cele mai multe ori nu este naturala, ci sintetizata in laborator si, deci, lipsita de efect comparabil cu cel al produselor apicole, ele nu pot fi decat incomplete si, prin urmare, insuficiente.

In produsele apicole se gasesc toate vitaminele, mineralele, hormonii si substantele cu rol de prehormoni, enzime, glucide simple direct asimilabile, proteine, aminoacizi estentiali si neesentiali, lipide ca biomolecule, deci bioactive fara nicio alta metabolizare, antioxidanti enzimatici si nenzimatici. Mai mult produsele apicole contin toate substantele care intra in componenta celulei umane si a matricei extracelulare cu rol de protectie la nivel celular: antivirale, antitumorale, factori de crestere. Produsele apicole sunt medicamente veritabile.

In concluzie apiterapia este pe cale si trebuie sa devina una dintre cele mai importante ramuri ale stiintelor medicale, datorita multiplelor sale valente profilactice si terapeutice. Apiterapia este “biomedicina viitorului”.


Definitie apiterapie

Posted on

         Apiterapia inseamna tratarea celor mai diverse afectiuni cu produse apicole naturale, fara nicio prelucrare, sau cu extracte, combinatii ale acestora ori cu medicamente apiterapice standard. Este o alternativa naturala de tratament, fundamentata stiintific prin nenumarate studii si experimente clinice. Produsele apicole au o mare paleta de proprietati biologice si actiuni farmacologice benefice in mentinerea sanatatii corpului omenesc.