Veninul de albine. Produs apicol

Posted on

Veninul de albine este tot un produs biologic propriu al albinei si principile active pe care le contine veninul de albine nu sunt transmise de plante.

Veninul de albine care in prezent poate fi recoltat si comercializat sub diferite forme de prezentare farmaceutica si este cunoscut pentru efectele sale curative in boli reumatismale. Efectele terapeutice (apiterapie) ale veninului de albine sunt puse in relatie fie cu actiunea directa a acestei substante, fie indirect prin declansarea unor reactii ale organismului cu mobilizarea mijloacelor de aparare specifice.

Si in cazul veninului de albine ca si in cazul produsului apicol numit polen , s-a trecut la aplicarea terapeutica (apiterapie) plecandu-se de la faptul ca la apicultori manifestarile reumatice u sunt tot atat de grave si frecvente pentru (pentru ca un apicultor lucrand frecvent cu albine este intepat de catre acestea si li se administreaza venin de albine pe cale naturala) decat la persoanele care nu au legatura cu veninul de albine.

Veninul de albine nu are numai actiune locala ci intervine chiar in procesele ce se petrec in interiorul organismului uman prin secretarea de hormoni ca si cortizon si in special ACTH.


Despre propolis, informatii de baza

Posted on

Propolisul este o substanta elaborata de un grup specializat din colonia de albine lucratoare. Acestea aduna diferiti produsi biologici existenti pe mugurii si ramurile tinere ale arborilor, precum si de pe coditele frunzelor. Albinele executa aceste operatii in zilele calde cu temperatura de peste +20 grade C si numai intre orele 10-15 ale zilei.

In stupul de albine propolisul are o importanta covarsitoare asigurand puritatea si igiena stupului. Efectele acestui produs pot fi deduse din urmatorul fapt: daca patrunde in stup sau scorbura din copac unde este situata colonia de albine un daunator ( un soarece de exemplu) este omorat de catre albine prin Continue reading »


Laptisorul de matca in combinatii cu alte produse apicole

Posted on

  Laptisorul de matca cum am mai zis si in alt articol este un produs apicol (de consum) complex si foarte bun pentru consumul uman prin continutul sau bogat in vitamine, proteine, acizi, minerale etc.

In acest articol va v-oi enumera cand este bine sa consumam laptisor de matca in amestec cu miere de albine, polen etc. se folosesc in:

  • stari carentiale, adica in lipsa unor vitamine, saruri minerale
  • nevroze, insomnii, astenii si stari de convalescenta
  • eforturi fizice deosebite – munca grea, mediu toxic, activitati sportive;
  • toate cazurile in care continutul bogat si activ al acestor produse poate sa ajute omul in diferite etape ale vietii sale.

Este bine sa consumam produse apicole (miere de albine, polen, pastura, laptisor de matca etc.)  in a preveni problemele enumerate mai sus prin intarirea sistemului iminitar si cu siguranta daca consumam produse apicole frecvent nu se va ajunge sa avem afectiuni grave de sanatate. Si daca chiar ne imbolnavim trebuie sa contactam si un medic specialist pentru ca medicul are un rol important in tratarea unor afectiuni mai complicate.


Laptisorul de matca pur

Posted on


Laptisorul de matca este produs de catre albinele doici, pentru hrana larvelor de albina timp de 3 zile, in aceasta perioada ele cunosc cea mai puternica dezvoltare crescand in greutate de aproximativ 250 ori si o albina traieste 30-40 zile iar matca (regina stupului) hranindu-se cu laptisor de matca pe tot parcursul vietii traieste in medie 4-5 ani si duce la viata multe generatii de albine, depune in medie 3000 oua/zi .

Laptisorul de matca este un aliment bogat si folositor si pentru om, prin continutul de proteine, grasimi, zahar, vitamine si substante minerale in proportie necesara organismului nostru in mare concordanta cu necesarul fiziologic recomandat.

Se stie ca laptisorul de matca contine: 65% apa si 35% substante uscate, din care: 12,34% protenine, 6,46% grasimi, 12,49% zahar direct asimilabil, 0.82% cenusa si 2,84% substante specifice albinelor foarte bune pentru om. Laptisorul de matca mai contine la 1 gram urmatoarele vitamine (in micrograme): 1,5-6,6 tiamina, 8-9,5 riboflavina, 2,4-50,00 pirdoxina, 59-149 niacina, 0.2 acid folic etc. La acestea se mai adauga hormoni, ca si alte substante specifice, vitalizante, energizante.

Laptisorul de matca este asadar, o substanta complexa ca structura chimica, elaborata de catre albinele doici si foarte folositor pentru organismul nostru (uman).