Pastura si impactul pozitiv asupra organismului uman

Posted on


Intr-un alt articol v-am explicat pas cu pas procesul prin care se ajunge la pretiosul produs apicol numit pastura .

In acest articol va v-oi aduce la cunostinta complexitatea nutritiva a produsului apicol numit pastura s-au painea albinelor. Albinele nu aleg polenul pe sortimente de flori si pornind de la acest aspect si in compozitia pasturei se vor gasi proprietati nutritive de la numeroase flori.
Odata umplute celulele faguriilor cu polen continua sa se desfasoare transformarea polenului in pastura prin actiunea unor substante specifice albinelor pana se ajunge la produsul finit pastura.

Prin aceste transformari pastura se situeaza pe o treapta mai sus decat polenul.

Prin aceste transformari se realizeaza urmatoarele:

– puterea germitiva a polenului dispare in 1-2 zile sub influenta unor secretii ale glandelor mandibulare ale albinelor

– zaharul simplu trece in parte in acid lactic sub influenta unor fermenti

– creste continutul in vitamina K

– sporeste numarul granulelor de polen al caror continut a fost scos in afara exinei ( invelisul graunciorului de polen)

In concluzie pastura este un produs natural, cu insusiri mai valoroase decat ale polenului datorita amestecului de polenuri de proveniente diferite si datorita modificariilor majore suferite de catre polen in circuitul sau de transformare in pastura.


Pastura produs apicol natural, de la flori la polen si in final rezulta pastura

Posted on


      In acest articol va v-oi explica ce este pastura si procesul complex realizat de catre albine pentru a realiza acest produs apicol complex numit pastura.

Pornind de la titlul articolului ” Pastura produs apicol natural, de la flori la polen si in final rezulta pastura ” va v-0i explica pas cu pas acest proces natural complex.

Totul porneste de la culesul polenului ( despre acest lucru puteti citi facand click pe polen) albina aduna polenul proaspat din flori pe picioruse si il depoziteaza direct in fagurii cuibului ( de preferinta in cei mai inchisi la culoare) unde albinele comprimeaza cu capul polenul pentru a avea o masa mai compacta si se reia acest proces pana celula fagurelui se umple cam 2/3 din volumul sau.

Polenul in momentul inmagazinari in faguri are aceleasi insusiri ca si polenul colectat in colectoarele de polen, insa dupa depunerea polenului in faguri el se transforma in pastura sub influenta substantelor adaugate de albine: a microorganismelor, temperaturii si a umiditatii ridicate din stup 33-35 grade C precum si modului de conservare in celulele faguriilor.

In alt articol despre pastura va v-oi descrie calitatile sale biochimice si impactul pozitiv asupra organismului uman.


Beneficiile polenului asupra sanatatii

Posted on


Beneficiile polenuluiSe poate afirma fara dar si poate ca polenul are o influenta buna asupra organismului mai ales asupra functiilor digestive si intestinale, reda pofta de mancare, combate starile de slabiciune, contribuie la combaterea nevrozelor, afectiunilor prostatei, diabetului si poate reda virilitatea celor care au pierduto functional.

Se poate afirma ca introducerea polenului in pastrarea sanatatii in practica medicala, are ca punct de plecare un fapt intamplator. Astfel, ca urmare a unui studiu statistic, efectuat in 1946 asupra persoanelor care depaseau 100 ani, situatie realizata de catre Acad. Prof. N. Titin (URSS), s-a remarcat ca cele mai multe dintre aceste persoane erau apicultori care consumau polen zilni. Determinarile de ordin biochimic au precizat bogatia acestui produs natural (polenul) in substante proteice esentiale si in glucide cu valoare nutritiva, trecandu-se in consecinta la aplicarile terapeutice. Indicatiile si recomandarile s-au facut in primul rand pentru entitatile clinice cu carente proteice (hepatite cronice, boli gastro-duodenale etc.)

Din aceast test reiese faptul ca polenul consumat constant chiar zilnic ne sporeste calitatea si cantitatea (ani) vietii.


Sortimente de polen si efectele polenului asupra sanatatii

Posted on

                           Sortimente de polen si efectele polenului asupra sanatatii

 

  Polenul in functie de floriile din care este cules de catre albine are urmatoarele efecte asupra organismului uman.

Polenul adunat din flori de salcam este un bun calmant

Polenul adunat din flori de castan (dulce) este foarte bun pentru circulatia venoasa si arteriala, descongestioneaza ficatul si prostata

Polenul adunat din papadie are efect diuretic, actionand in mod favorabil asupra rinichiilor si asupra vezici urinare si usor laxativ

Polenul adunat din floarea de tei este un bun calmant si usor sedativ

In mod curent, polenul de albine nu se poate alege si consuma pe specii (doar dintr-o anumita floare), acest lucru inseamna ca daca consumam polen unifloral (cel mai des intalnit la apicultori) asimilam tot ce este mai bun din toate floriile. Pentru a putea sa zica un apicultor ca ne vinde polen sau miere de albine 100% de un anumit tip de floare, ar trebui sa detina pe o raza de 1,5 km (cam pe aceasta raza culege albina) doar acel tip de floare, dar intr-o proportie de 70%-80%  se stie din ce tip  de floare este adunat polenul (floarea de sezon) s-au nectarul pe care il transforma albina in miere de albine.

In alt articol va v-oi prezenta si alte beneficii terapeutice si nutritive ale mierii de albine si ale polenului.