Compozitia nutritiva a polenului de albine

Posted on

Compozitia nutritiva a polenului de albine

 

Din cei 22 aminoacizi vitali pentru o viata echilibrata si sanatoasa 20 sunt prezenti in polen, din calcule si comparati, reiese ca din 100 gr polen de albine se obtin tot atatia aminoacizi de importanta vitala cat din jumatate kg carne de vita sau din 7 oua.

Consumand minimul de 30 gr de polen/zi este acoperit necesarul de acizi pentru o persoana adulta ( 2 linguri rase 2×15 grame polen).

In 100 gr de polen se mai gasesc si vitamine in cantiati insemnate. Exprimate in micrograme: 600 tiamina, 1 670 riboflavina, 900 piridoxina, 2 700 acid pantotenic, 10 000 acid nicotinic. In proportii de seama sunt cuprinse si substante minerale, ce se gasesc in polen: 20-40% potasiu,1-20% magneziu, 1-15% calciu, 1-20% fier, 2-10% siliciu, 1-20% fosfor etc. In proportie de 2.71-14.44% se gasesc in polen si substante grase, din care pana in proportie de 20% grasimi nesaturate care in combinatie cu unele vitamine previn arteroscleroza.  Astefel, polenul combinat cu miere de albine asa cum se hraneste albina asigura o viata echilibrata a celui ce le consuma.

In transmiterea prin albina a principiilor active din regnul vegetal catre om, un rol de seama il detine POLENUL florilor. Analize de laborator au identificat pana in prezent 50 de substante active cuprinse in polenul de albine, cu un spectru de influenta surprinzator de larg asupra atator afectiuni si disfunctii ale organismului uman. Diferentiate dupa provenienta florala, efectele fitoterapeutice se regasesc in mod nemijlocit in grauncioarele de polen culese de albine.

Intr-un alt articol va v-0i prezenta grupele principale de flori din care este extras polenul de albine si afectiuniile pe care le trateaza.


Polenul de albine, produs natural si sanatos

Posted on

            Polenul de albine, produs natural si sanatos

 

Polenul este adunat de catre albine pentru hranirea puietului si pentru aprovizionarea glandelor producatoare de laptisor de matca.

Pe drept cuvant se pusese urmatoarea intrebare: Daca 30-50 kg de polen/an permit producerea a 150.000 albinute, de ce n-ar fi acesta bun si pentru om?

Raspunsul a fost dat cu ani si ani in urma de catre cercetatori:  sanatate si viata lunga a celor ce consuma pe langa miere de albine si polen, pentru ca polenul cuprinde tot cei trebuie organismului pentru a functiona echilibrat ( normal ca trebuie si alta hrana pe langa produsele apicole, ele ne complecteaza si echilibreaza fiecare substanta necesara vietii).

De la floarea dupa provienienta, substantele cuprinse in polen sunt diferite ( despre aceste aspecte ale polenului de albine va v-oi spune intr-un alt articol). Dar in toate speciile sunt prezente: proteinele, aminoacizii, mineralele, vitaminele, substantele hormonale naturale, grasimi vegetale, arome si desigur apa.