Beneficiile mierii de albine naturale asupra organismului

Posted on

 Mierea de albine naturala, beneficii si sfaturi in consum !

    Miere de albine naturala  Mierea are beneficii remarcabile asupra sistemului imunitar, datorita continutului ei bogat in vitamine fortifica sistemul natural de aparare, care este raspunzator de contractarea microbilor si indepartarea acestora din organism in caz de infectie, reduce inflamatile si scade febra. Este indicat sa consumam in fiecare dimineata miere de albine pe stomacul gol, pentru a preveni hipertensiunea arteriala, infarctul miocardic si multe alte afectiuni care ne tulbura bunul mers al vietii. Foarte important este si de unde achizitionam produse apicole in special mierea de albine naturala, pentru ca acestea actioneaza pozitiv, regleaza metabolismul si previn anumite boli, daca sunt consumate in stare naturala, dar din pacate pe majoritatea rafturilor din magazine gasim produse apicole prefabricate: filtrate, cu diferite adaosuri etc. Pentru a fi sigur ca achizitionezi mierea de albine in stare naturala, ar fi indicat sa cumperi direct de la un apicultor de incredere si ar fi de evitat cele de pe rafturile magazinelor, deoarece iti pot face mai mult rau decat bine.

         Este indicat sa inlocuim zaharul si alti indulcitor cu miere de albine in ceai, lapte si alte lichide sanatoase pe care objnuim sa le consumam zilnic, insa trebuie stiut ca mierea de albine nu trebuie amestecata cu un lichid care depaseste temperatura de 40 grade Celsius deoarece isi pierde din calitati si nu ii indicat pentru organism.

       Mierea de albine este produsul de baza in apiterapie in diferite masti pentru ten, calmant pentru gatul inflamat si putem face diferite combinatii cu fructe (merisoare, coacaze, catina etc.) pentru a le mentine o perioada lunga de timp vitaminele si sa ne folosim de ele pe timpul iernii.

      In concluzie mierea de albine naturala este alimentul care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica, deoarece este un aliment bogat in nutrienti si vitamine esentiale vietii si functionarii optime a organismului uman. Prin miere beneficiem de o doza de energie si stare de bine generala.


Cristalizarea mierii de albine

Posted on

Doar mierea naturala cristalizeaza, mierea falsificata obtinuta din zahar si indulcitori nu cristalizeaza niciodata, prin aceasta caracteristica , cristalizarea, se poate diferentia cu precizie o miere naturala de cea falsificata.

Cristalizarea mierii de albine este un proces firesc si natural, este un proces biologic care nu modifica proprietatile nutritive si medicinale ale mierii. Continutul ridicat de glucoza, mai mic de apa si o temperatura scazuta sub 13-14 grade C favorizeaza cristalizarea mierii in prezenta unor germeni de cristalizare care constituie amorsa fenomenului. Acest fenomen se poate instala imediat dupa extragere sau mult mai tarziu.

Mierea de salcam avand continut mai mare de fructoza si mai mic de glucoza cristaliseaza mai greu (dupa max un an) cristalele sunt fine si lipicioase, dar de regula o gasim in stare fluida.


Cum recunoastem mierea naturala de buna calitate?

Posted on

            Pentru a recunoaste mierea naturala de buna calitate trebuie sa fim atenti la anumite detalii:

Cum recunoastem mierea naturala de buna calitate     In primul rand verificam aroma mierii de albine, mierea naturala are un miros de parfumuri care provin de la plantele melifere din care albinele au cules nectarul. Gustul si savoarea sunt specifice plantelor de la care provine mierea, gustul este dulce, placut si aromat. Gustul mai poate insela, exista miere falsificata cu un adaos de zahar fiert in plante.

      Densitatea mierii de albine este de asemenea un factor important in deosebirea mierii naturale de cea falsificata. Mierea de albine are o densitate de 1,45, adica este de 1,45 ori mai densa decat apa. In consecinta, atunci cand lasati mierea de pe o lingura sa se scurga intr-un pahar cu apa, aceasta va cadea rapid catre fundul paharului si va ramane acolo. Mierea falsificata, avand in compozitie doar glucoza sau fructoza si o densitate mai mica decat mierea naturala, nu va cadea pe fundul paharului, ci se va imprastia foarte usor in tot volumul apei, atunci cand va fi amestecata cu o lingura.

    Trebuie sa mai verificam si elasticitatea mierii. Mierea naturala si cu un continut de apa sub 20%, atunci cand i se opreste scurgerea, va avea o miscare de tip elastic pe verticala, coborand si urcand de cateva ori. Mierea falsificata nu prezinta aceasta miscare de tip elastic.

    Dar cea mai sigura metoda este acea de examinare prin analize de laborator. De obicei majoritatea consumatorilor de miere de albine isi aleg producatorul/apicultorul si devin fideli acestuia (spun producatorul/apicultorul deoarece nu prea sunt deacord cu cumpararea mierii de albine din super-market-uri, deoarece acea miere nu mai este in stare naturala pentru ca suferit modificari tehnologice.) cand facem acest pas de a ne alege o sursa de unde sa cumparam miere constant ar fi indicat sa sa facem analize de laborator primului borcan cu miere pentru a vedea daca acel apicultor este corect si nu falsifica mierea!

    Unii producatori, din dorinta de a realiza produse cu un pret de desfacere cat mai atragator, inlocuiesc produsele apicole naturale cu produse prelucrate, artificiale sau falsificate.

     Mierea face parte din categoria produselor susceptibile la o gama larga de falsificari prin adaosuri nepermise. Dintre numeroasele substante care pot fi folosite ca agenti de falsificare amintim substantele dulci din categoria zaharurilor si a substantelor indulcitoare sintetice. Acestea duc la modificarea compozitiei si a insusirilor fizico-chimice naturale si, uneori, la modificarea caracteristicilor organoleptice.

            Mierea de albine poate fi falsificata si prin hranirea albinelor intr-un mod intensiv, in plin sezon de recoltare de nectar, cu sirop de zahar, sirop de zahar invertit pe cale chimica, melasa, sirop de porumb sau cu alt hidrolizat enzimatic. Unii producatori incalzesc fagurii ca sa usureze extragerea, altii fierb mierea pana la 90 grade C ca sa nu mai cristalizeze (acest lucru il fac pentru ca majoritatea cumparatorilor considera ca mierea cristalizata este facuta din zahar) vezi: calitatea mierii de albine .


Calitatea mierii de albine

Posted on

Pentru mierea de calitate se mai foloseste si termenul de “miere-vie”. Acest termen este utilizat atunci cand se vorbeste despre mierea in starea sa naturala, asa cum este ea extrasa din stup, fara a se interveni ulterior asupra compozitiei; este mierea bruta, care nu a suferit modificari termice si chimice, care nu a fost pasteurizata si nici filtrata, care contine mici particule de polen si de ceara, care se cristalizeaza in timp, adica mierea cum se gaseste in stupi, fara a se interveni anterior, nici ulterior asupra compozitiei si care a fost recoltata, extrasa, transportata, ambalata si depozitata in conditii optime.

Aud deseori de la cunostinte ca mierea cristalizata nu este buna, si ei argumenteaza ca acea miere contine zahar alimentar si de acea se cristalizeaza.. Este total fals, o miere de calitate daca este de floarea soarelui, tei sau poliflora trebuie sa se cristalizeze total (daca nu se intampla acest lucru acea miere nu este de calitate) iar mierea de salcam este singurul sortiment de miere care trebuie sa ramana fluida fara a se cristaliza/zaharisi!

Este adevarata miere care poate fi folosita cu incredere in apiterapie! In urmatoarele articole am sa va “povestesc” despre falsificarea mierii si despre cum putem determina gradul de calitate a acesteia.